Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Kaukokokki: iskender-kebab

10.10.2010

Kaukokokki: iskender-kebab

Tervehdys, pienen painostuksen tuloksena (pelotti :) kokeilen vaimon blogin oheen ruoka-aiheista sivublogia! 

Ruoat tulevat olemaan pääasiallisesti muuta kuin kotoisia makuja (vrt. Kaukokokki), koska perinteinen suomiruoka ei ole niitä vahvoja puoliani ;) Tarkoitus on kerätä tänne epäsäännölisin väliajoin poimintoja hyväksi koetuista kokeiluista keittiön puolella. Listaan aina ohjeiden ja kuvien jälkeen kaikki tarvittavat ainekset, jos joku vaikka innostuu kokeilemaan näitä keitoksiani. Kaikkia ohjeita yhdistää ruoka-ainesten hinta, koska opiskelijana yritän laittaa ruokaa mahdollisimman edullisesti, mutta kuitenkin pitää olla maukasta!

Aloitellaan tarinointi kotikutoisella iskender-kebabilla, joka on helppo herkku jos ei ole aivan käsi keittiössä. Itse lihan valmistamiseen menee useampi tunti, mutta sitä tuleekin sitten kerralla useampaankin ateriaan riittävä määrä.

Tarvittavat ainekset koko ateriaa varten :

jauhelihaa (käytin naudanlihaa, mutta sekaan voi sotkea lammasta tai sika-nautaakin) 4x400g=1,6kg
suolaa 50-60g
mustapippuria vajaa 0,5 dl
turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia 0,5l
pitaleipää 1 pkt
kreikkalaisia pepperoneja 1 prk
paseerattua tomaattia 500g
kaalia
tomaatteja
valkosipulia
kuivattuja yrttejä
 +muutama folioarkki

Ja kebabin taikominen alkaa siitä, että otetaan tarpeeksi iso vati tahi astia minne laitetaan jauhelihat, suolat ja pippurit.  Sitten alkaa työn raskain vaihe eli lihamassan työstäminen käsin, mitä tasaisemman taikinan saa tehtyä sitä parempi lopputulos on odotettavissa. Kun massa näyttää siltä, että ilmakuplat on vaivattu pois taikinasta, muotoillaan siitä tasapaksu pötkö ja kääritään tiukasti pariin foliokerrokseen. Uuniin lämmöksi 100 °C eikä yhtään enempää, koska jos lämpötilaa nostaa lopputulos ei ole halutun tiivis paketti! Paistoaikana käytin varmaankin 4h30min, mutta ei ole kovin tarkkaa jos menee vaikka pidempäänkin kun lämpö on alhaalla niin ei kovin helposti pala piloille.

Ensimäiset 3-3.5 tuntia pötkö voi makoilla ritilällä ja sitten otetaan se ulos uunista. Tökin haarukalla kääryleen alareunaan kymmeniä reikiä jotta ylimääräinen neste saadaan valumaan pois. Tämän jälkeen asetetaan pötkö takaisin ritilälle reikäpuoli alaspäin ja ritilän alle pelti ja leivinpaperi ettei nesteet valu uunin pohjalle. Annetaan olla vielä tunnin verran.

Kun liha on valmista nostetaan se jäähtymään ja avataan foliokääre. Samalla laitetaan paseerattu tomaatti kattilaan lämpiämään. Käytin yrttimaustettua paseerattua ja lisäilin kattilaan vielä hieman suolaa, puristin muutaman valkosipulinkynnen, laitoin hitusen timjamia ja oreganoa ihan vivahteeksi sekä chiliä jauheena (itsehän laitoin tietenkin tarpeettoman paljon, mutta jokainen tietää pitääkö tulisesta vai ei). Samalla, kun kastike vetäytyy miedolla lämmöllä kattilassaan, voidaan hieman jäähtynyt liha nostaa leikkuulaudalle. Sitten kaivellaan laatikosta se terävin kokkiveitsi ja leikataan lihasta paperinohuita siivuja . Kaalista tehdään raaste ja tomaatit murhataan lohkoiksi sekä pitaleipä palasiksi ennenkuin aloitetaan aterian rakentelu. Jogurtti tulee aterian päälle sellaisenaan ja toimii todella hyvin.


Kuvassa näkyviä rainbow'n pepperoneja ei kyllä voi suositella kun maistuivat pahalta :) Mieluummin vaikka royal-merkkisiä ostaisin. Ei vaan voinut tietää ennenkuin maistoi. Lihalastut voi vielä paistaa pikaisesti pannulla jolloin ne ainakin mun mielestä tulee vielä hippusen paremman makuisiksi. Ja loput lihathan laitetaan annospusseissa pakkaseen, josta ne maistuvat aina pannun kautta lämmitettynä todella hyvältä!Lopputulos oli tämän näköinen ja maku erittäin onnistunut kummankin ruokalijan mielestä.





Tunnisteet: ,

8 kommenttia:

Blogger Paula-Maija kirjoitti...

Mmm, näyttää hyvältä! Ja oikein hyvin debytoitu, kaukokokki! ;)

10/10/10  
Anonymous Oona kirjoitti...

Salaisiin haaveisiin vastattu, kunnon kebabohje kivoilla kuvilla! Lisää näitä, hra ruusunen :D

10/10/10  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Katos, tuli nälkä. Kebabille!

10/10/10  
Blogger syys kirjoitti...

Kaukokokille seuraa jatkoa aivan varmasti (; Sen verran paljon aikaa mies viettää keittiössä! <3

10/10/10  
Blogger Sari kirjoitti...

ooh kebabia <3

10/10/10  
Blogger Anna kirjoitti...

oivitsi. oon aikasemminkin bongannut tän ohjeen jostakin, mutta nyt täytyy tulostella tää jemmaan, että pääsee joskus kokeiluunkin asti. great, näitä lisää! :)

10/10/10  
Blogger syys kirjoitti...

Voin kertoa, että tuo omatekoinen kebab peittoaa ihan minkä tahansa alan paikan ainakin täällä stadissa. Oli sen verran hyvää, etten uskonut kotitekoiseksi. Eli suosittelen lämpimästi kaikille! :)

Ja MANNA-ANNA, kyllä tuo mieheni taisi jäädä kerrasta bloggerin nalkkiin. More to come! :)

11/10/10  
Blogger Elli kirjoitti...

Kotitekoinen kebsu on kylla herrojen (ja miksei rouvienkin) herkkua. Taidanpa ottaa joku paiva asiakseni tutustuttaa talon herrasedustajankin taman herkun saloihin!

11/10/10  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu